”Sverige skulle snabbt vara förlorat vid ett krig”

Vi är inte längre självförsörjande på mat. Vid ett krig skulle det leda till sjukdomar, svält och död bland människor och djur. Det är hög tid att regeringen förstår allvaret i situationen och ser till att öka landets mat- och energiproduktion. Nu. Det skriver Helena Jonsson från LRF och Sven Lindgren, Civilförsvarsförbundet.

DEBATT | SJÄLVFÖRSÖRJNING

Alla behöver en bonde tre gånger om dagen. Vid frukost, lunch och middag. Året om.

Men har du tänkt på varifrån din mat skulle komma om Sverige drabbas av en allvarlig kris? Om vårt land skulle bli avskuret från omvärlden, belägras eller till och med hamna i krig?

Inte från affären, i alla fall.

Där skulle hyllorna snart gapa tomma. Efter tio dagar skulle centrallagren vara tömda. De 200 så kallade beredskapslagren kan vi glömma. De monterades ner i slutet av 1990-talet, något som SVT Agenda tog upp förra söndagen.

Låt oss våga vara öppna med sanningen. Vid en allvarlig kris klarar inte Sverige att föda sina 10 miljoner invånare med tre mål mat om dagen. Människor och djur skulle riskera att bli sjuka, svälta och till och med dö.

För den bistra verkligheten är att Sverige inte längre är självförsörjande på livsmedel, något vi var så sent som på 1980-talet. Hälften av den mat vi äter i dag kommer från andra länder, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Click here to read the complete article