SVT: Fyra gånger fler dödsskjutningar i Sverige

Det väpnade våldet eskalerar i de svenska storstäderna, visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

SVT:s siffror visar att antalet skottskadade och döda i Sveriges tre största städer Stockholm, Göteborg och Malmö är betydligt högre jämfört med antalen i grannländernas huvudstäder tillsammans.

Sedan år 2010 har fem gånger så många människor skottskadats i de svenska städerna jämfört med i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors tillsammans.

Antalet döda i skottlossningar är ungefär fyra gånger så många.

Under perioden mellan år 2010 till de första sex månaderna år 2015 hade 189 personer skottskadats i Stockholm, jämfört med ungefär 10 i Helsingfors.

Under samma period dödades 21 personer i skottdraman i Stockholm jämfört med två i Helsingfors, visar SVT:s siffror.

Orsakerna oklara

De experter som SVT Nyheter har talat med har inte något säkert svar på varför det skjuts så mycket mer i Sverige. Det finns skillnader i hur polisen arbetar men lagstiftningen är likartad.

– Jag tror snarare att vi har en mycket sämre social situation här. Det vi ser nu är resultatet av ett misslyckande som sträcker sig tjugo år tillbaka när de här unga killarna som nu skjuter växte upp, säger Jerzy Sarnecki som är professor i kriminologi till SVT.

En annan orsak antas vara att när en våldsspiral väl har startat är den svår att bryta eftersom våldsdåd ofta leder till hämnddåd.

– Vi har tyvärr ett antal konflikter som rasar, och vi vet inte riktigt var det hela tar vägen, säger Robert Karlsson som är utredningschef vid Göteborgspolisen till SVT.

Den svenska polisen ser också en trend där människor medvetet skjuter för att döda.

Click here to read the complete article