Syria refser Norge: Fordømmer beslutning om å sende norske spesialstyrker til Syria

Syria refser Norge: Fordømmer beslutning om å sende norske spesialstyrker til Syria

**UD innrømmer: Kan anses som «noe kontroversielt»
**Forsker: Assad har et poeng

Assad-regjeringen er rasende over Norges beslutning om at norske spesialsoldater skal trene opp syriske opprørsgrupper, og kan bli sendt inn i Syria.

Den syriske arabiske republikk fordømmer uttalelsene fra den norske statsministeren mandag om hennes lands intensjoner om å sende 60 spesialsoldater for å trene opp det hun kaller «syriske krigere» under dekke av å kjempe mot IS, skriver det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse gjennom Syrias offisielle nyhetsbyråSANA.

Allerede før sommeren skal Norge doble sin innsats i krigen mot IS ved å sende spesialsoldater for å trene opp sunnimuslimske syriske opprørsgrupper på et treningssenter i Jordan.

Regjeringen har – med støtte fra juristene i Utenriksdepartementets rettsavdeling – bestemt at de norske soldatene kan sendes inn på syrisk territorium, så lenge de kun skal slåss mot IS.

En grov og uakseptabel innblanding

– En slik beslutning representerer en grov og uakseptabel innblanding i statsanliggender, og er et skamløst brudd på suverenitet, sikkerhet og stabilitet, står det i uttalelsen fra det syriske utenriksdepartementet.

Som VG skriver i dag, tok de norske politikerne beslutningen om å sende spesialsoldatene til Jordan uten å vite hvilke grupper de norske soldatene skal trene opp.

I uttalelsen gjentar Syria sitt ståsted – at de ser på alle som kjemper mot regjeringen som terrorister:

De som faktisk vil hjelpe til med å slåss mot IS, Nusrafronten og andre terrorgrupper som er tilknyttet dem, må ikke være dobbeltmoralske og kategorisere disse terroristene som «gode» eller «onde», fordi alle som har tatt til våpen i Syria mot det syriske folk og den legitime regjeringen er terrorister, står det i uttalelsen.

Brende: Forventet og forutsigbart

– Dette er en forventet og forutsigbar reaksjon fra Syria. Vi har sett tilsvarende reaksjoner mot andre land når de har annonsert sine bidrag til koalisjonen mot IS, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Han var onsdag i Jordan – der norske spesialstyrker skal stasjoneres – og møtte blant annet den jordanske kongen.

– Kongen uttrykte støtte til det norske bidraget, sier Brende.

Han er også trygg på at det å sende norske soldater inn i Syria ikke bryter internasjonale konvensjoner.

– I likhet med en lang rekke andre land anser vi at tiltakene hviler på et trygt folkerettslig grunnlag, sier Brende.

Click here to read the complete article