Syriske brødre terroriserte ved dansk asylmottak

Det er ikke så ofte den europeiske offentligheten får høre noe særlig om det som foregår i asylmottakene. Både asylbransjen, politiet og pressen – særlig i Sverige – legger helst lokk over tilfellene av vold og ekstremisme, som ville ha rystet folk hvis de ble kjent i sitt fulle omfang.

Av og til siver ett og annet ut, som voldtektssaken i Stokke eller vitnesbyrdene om diskrimineringen av kristne i Tyskland, men man innser lett at slikt kun er toppen av isfjellet.

Lørdag skrev Jyllands-Posten om et syrisk brødrepar, den yngste bare 12–13 år, som har terrorisert sine omgivelser ved et asylmottak for mindreårige i Jammerbugt kommune på Nord-Jylland.

Den alvorligste episoden fant sted i februar, da «asylbarna» var i svømmehallen, og den syriske lillebroren forsøkte å drukne en av de kvinnelige ansatte ved mottaket – utrolig nok konsekvensfritt for ham:

Det startede tilsyneladende som en leg, men endte med, at drengen holdt den kvindelige ansatte nede under vandet, mens hun desperat forsøgte at komme fri ved at kradse og nive ham. Hun slugte så meget klorvand, at hun besvimede og blev indlagt på Thisted Sygehus, hvor sygehuspersonalet politianmeldte sagen.

Ved en annen anledning troppet han opp med nettbrett på asylmottakets kjøkken, hvor det foruten andre mindreårige befant seg en ansatt ved mottaket.

Syreren havde taget sin tablet med og forsøgte at vise én af de ansatte en video fra internettet. Her kunne man se fire mænd – én af dem med en machete – der fastholdt en kvinde, som lå på maven og skreg.

Den ansatte gjorde det klart, at vedkommende ikke ønskede at se videoen.

Men den syriske dreng gav ikke op. Han pressede tabletten op i hovedet på pædagogen, der ikke kunne undgå at se én af mændene halshugge kvinden.

is-slakter

Tildragelsen avstedkom ikke noen mer resolutt reaksjon enn en bekymringsmelding om radikalisering til danske utlendingemyndigheter, til tross for at han ikke bare hadde hatt for vane å stjele, ødelegge ting slå fra seg og ellers ha for vane å se på IS-propaganda og henrettelsesvideoer: Han hadde også fortalt de ansatte ved mottaket at han var IS-tilhenger, og at han hadde til hensikt å reise til Syria og kjempe så snart han fikk oppholdstillatelse.

Han truede angiveligt også en kvindelig vikar med, at han og IS ville dræbe hende, hvis hun satte sin fod i kalifatet.

Personalet noterede, at han sammen med et par andre børn havde forsøgt at smugle knive ud af køkkenet, ligesom der på hans værelse blev fundet ledninger, som var lavet om til piske, hvor han havde lavet en dusk af kobberledningerne i enden.

»Denne er observeret brugt på et af de øvrige børn i huset,« skriver personalet i underretningen.

Gutten hadde også kastet stein på folk og vinduer en dag det ikke fantes noen ledige sykler til ham. En annen gang hadde han brukket nesen på en annen gutt under en slåsskamp.

Storebroren ble senere gjenstand for den samme, ikke altfor drakoniske bekymringsmeldingen. Han sympatiserte åpenlyst med IS, så også på drapsvideoene deres, og hadde anlagt et skjegg som er karakteristisk for medlemmene deres. Tilsynelatende var han ikke like fysisk utagerende som lillebroren, men tok noe ut på dennes teddybjørn (sov han med den om natten?):

Og han havde taget én af lillebrorens bamser og halshugget den. Den hovedløse bamse stod derefter til »pynt« på værelset.

Det er ingenting av det som rapporteres, som tyder på at brødrene blir avskåret fra å få asyl. Ingen vil oppgi hvor brødrene er i dag, hvilket nok er ensbetydende med at de ikke er sendt ut av landet, men snarere kan dukke opp i et hvilket som helst annet nabolag. Jammerbugt kommunes asylansvarlig Birgitte Guldberg ser terapeutisk på det hele. Det er mulig å håndtere denslags:

»Det kræver, at man har både gode pædagogiske værktøjer, kendskab til de kulturelle aspekter og et indblik i, hvad de kan have haft af voldsomme oplevelser på vejen herop. Derfor er der også tilknyttet psykologer og pædagoger til børnecentrene,« siger hun.

Click here to read the complete article