Syriske flyktninger vil vekk fra Norge: – Humanisme på sitt mest meningsløse

Familien lengter tilbake til flyktningsleiren i Libanon. Og så er det noen som fnyser av snakk om hjelp i nærområdene.

Historien om de syriske flyktningene som vil bytte ut huset i Karasjok med et telt i en flyktningleir i Libanon, vekker sterke reaksjoner. Der noen mener flyktningene viser utakknemlighet, viser flere samfunnsdebattanter forståelse for deres frustrasjon.

Kjetil Rolness trekker inn diskusjonen om flyktninger i større grad bør hjelpes i sine nærområder fremfor å hentes til Norge.

– Familien lengter tilbake til flyktningsleiren i Libanon. Og så er det noen som fnyser av snakk om hjelp i nærområdene, skriver han på Facebook, og kaller bosettingen i Karasjok «humanisme på sitt mest meningsløse».

I fjor var det en kraftig økning i av flyktninger og migranter som ba FN organisasjonen for migrasjon – IOM – om hjelp til å returnere frivillig, skriver NRK.

– Vi trodde vi skulle til paradiset, da vi skulle til Norge, og alt skulle bli bra. Men siden vi kom, har vi ikke hatt en ordentlig natts søvn. Barna gråter hver dag, forteller syvbarnsmoren Jalilah Asad Ibrahim til NRK etter at hun ble plassert med sine syv barn i Karasjok etter ankomst Norge.

– Nordmenn ville freake ut

Flere profilerte samfunnsdattanter reagerer.

– Men hvorfor plassere dem der? Selv mange nordmenn ville freake ut. Har ikke UDI hørt om sommerfugler i vinterland? spør Nazneen Khan-Østrem på Facebook. Og fortsetter:

– Er det så mye bedre i andre mottak i Utkant-Norge? Jeg tror uvirksomhet og isolasjon er verre enn temperaturen. Og kommer du som asylsøker, må du sitte der i månedsvis og vente. Før du slippes videre til nye prosesser. Som kanskje på sikt gir deg en jobb. Imens må andre betale ditt livsopphold. Rasjonelt?

Krigen

Mona Levin kommenterer trekker paralleller til nordmenns situasjon etter krigen.

– I 1945 reiste nordlendingene som var tvangsflyttet tilbake igjen. Til ingenting. Bodde i gruveganger og jordgammer. De ville hjem igjen. Rarere er det ikke. Helt naturlig.

Konferanse om innvandring og ytringsklima

Click here to read the complete article