Takk for tiggerbrevet!

Kjære Jonas Gahr Støre!

Takk for brevet som lå i postkassen min i dag! Jeg skjønner ikke helt hvordan du, en travelt opptatt statsministerkandidat, finner å ville bruke tid på å skrive et «personlig» brev til lille meg. Du vet ikke hvem jeg er engang, men likevel har du lett deg frem til mitt fullstendige navn, med to mellomnavn, som jeg har etter mine bestefedre.

Hva er viktig?

Du skriver at du og partiet vil bygge på det beste ved landet vårt, små forskjeller, like muligheter og et fellesskap med arbeid og trygghet for alle. Dere vil også investere i god eldreomsorg. Til det siste punktet har jeg et lite spørsmål: Er dette det samme som det rødgrønne byrådet i Oslo står for? For ikke så lenge siden så jeg en program på TV der beboerne ved et eldresenter i Oslo ble tvangsflyttet til en annen institusjon på en annen kant av byen. Der var det nye og ukjente omsorgspersoner de måtte ha med å gjøre. Dette var eldre, noen temmelig gamle mennesker, Jonas.

De trivdes der de bodde, de kjente folkene de hadde med å gjøre, og det siste de ville, var å flytte til et nytt og ukjent sted. Er det dette du mener med god eldreomsorg?

Pensjon

Det er viktig at vi eldre får leve et aktivt og innholdsrikt liv. Det høres unektelig bra ut. Og så vil du sikre oss en rettferdig og trygg pensjon. Du har foreslått en ny pensjonsordning. Der skal vi ikke gå i minus når lønnstagerne har reallønnsvekst. Så er det noen som har sagt at dette var en ordning som du, i regjering sammen med Jens Stoltenberg, vraket fordi den ikke var bra nok. Kan vi stole på at den er god nok nå?

Jeg kom også til å tenke på en ting fra slutten av den rødgrønne regjeringens åtte år ved roret. Da strøk dere et par av fradragspostene vi pensjonister hadde, samtidig som dere økte trygdeavgiften. Synes du det var godt gjort mot oss som har jobbet og betalt skatt i flere tiår? Eller kanskje det bare var greit å ta fra en gruppe som ikke har en sterk fagforening i ryggen?

Arbeiderpartiet

Jeg er ikke senil ennå, Jonas, heldigvis. Jeg vet når stortingsvalget er, og jeg vet hva det handler om. Jeg er klar over at jeg kan forhåndsstemme. Og ikke minst, jeg vet hvor mitt stemmelokale er. Stemmeretten har jeg tenkt å bruke. Men for meg er ikke stemmeretten det samme som å stemme på Arbeiderpartiet. Forresten, Arbeiderpartiet? Er det egentlig et parti av og for arbeidere? Noen har fortalt meg at ikke en eneste kandidat på hovedstadens AP-liste er arbeider.

Som guttunge husker jeg at jeg en gang hørte en voksen gutt spørre sin far: «Hvilket parti skal vi stemme på?» Svaret lød: «Vi er arbeidere, så vi stemmer på Arbeiderpartiet.» Som godt voksen har jeg hørt folk si: «Jeg stemmer Arbeiderpartiet, for det stemte min far på.» Jeg har lurt på om det var det samme Arbeiderpartiet. Noen ganger lurer jeg også på om det er Arbeiderpartiet eller LO som bestemmer i Norge.

Helsevesenet

Som jeg allerede har nevnt, kommer jeg ikke til å sitte på gjerdet ved dette valget heller. Jeg skal avgi min stemme til et parti som er nytt av året. Et parti av og for folk som  har sett seg fryktelig lei av det helsevesenet som Jens og du tredde ned over hodene våre. Et helsevesen der økonomien er viktigst og pasientene kommer i annen rekke.

Et helsevesen som har skaffet Østfold et nytt sykehus på Kalnes. Et sykehus som var for lite før første spadestikk ble tatt. Et sykehus der det er opptil 14 timers ventetid på akutten! Og det, Jonas, er før pasientene fra Vestby også skal inn på Kalnes. Et sykehus der det allerede for lengst  har vært snakk om påbygging, der administrasjonen må leie kontorer andre steder.

Jeg er klar over at Arbeiderpartiet ikke har hatt regjeringsmakt de siste fire årene, men dere kan ikke fraskrive dere ansvar. Det var dere som la om systemet i helsevesenet, og det  var dere som planla sykehuset på Kalnes, faktisk med færre senger enn det gamle sykehuset i Fredrikstad. Så får den nåværende regjering ha ansvar for at de ikke gjorde noe for å rette opp feilene.

En statsminister bør ha tillit i folket

Så var det en liten ting til slutt. Ja, liten er kanskje ikke riktig ord her, men jeg har inntrykk av at du mener det er det. Dette med tillit, Jonas. Jeg har fulgt litt med en del år. Jeg hørte hvordan du på årets landsmøte holdt en engasjerende tale, der du hevdet at arbeidsledigheten var på full fart oppover. Ikke lenge etter fikk jeg vite at det ikke stemte, den var faktisk på tur nedover. Men du ville ikke høre på det øret.  Du har også feilsitert sittende statsminister. Etterpå har du forsvart det. Du mener altså at du kan hevde at andre har sagt ting de ikke har sagt? Jeg har også lest at du har benyttet deg av ufaglærte til å utføre arbeid for deg.

Så skjønner jeg at du i år har vært med i forretninger som ikke var redelige. Du  undersøkte det ikke før du gikk inn, slik du mener at man skal gjøre. Til slutt trakk du deg ut av det hele, og dermed var saken ute av verden. Men var den det? Jeg har inntrykk av at jeg ikke er den eneste som tviler på det.

Click here to read the complete article