Terrorforsker: Dette betyr at det er folk som ønsker å begå massedrap i Norge

Forsker Thomas Hegghammer mener bombefunnet på Grønland i Oslo lørdag viser at det radikaliserte, islamistiske miljøet i Norge «fortsatt har ambisjoner».

– Dersom det PST sier stemmer, er dette den første ferdiglagede sprengladningen som det norske jihadistmiljøet har produsert, sier Thomas Hegghammer, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til NRK.

– Det betyr også at det er folk som ønsker å begå massedrap i Norge.

Etter tips fra publikum, stanset politiet lørdag kveld en 17 år gammel russisk statsborger med det som ble betegnet som en bombelignende gjenstand.

Søndag opplyser PST at 17-åringen er siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale. PST har beskrevet det som en primitiv sprenganordning med begrenset skadevirkning.

Fakta om funn av sprengladning i Oslo

  • En 17 år gammel russisk statsborger er siktet etter at det lørdag 8. april 2017 ble funnet en sprengladning i Oslo.
  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet 17-åringen for overtredelse av straffelovens paragraf 142, tredje ledd, som omfatter ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Paragrafen ligger under kapittelet som omhandler terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger i straffeloven.
  • Det var en primitiv improvisert sprengladning med begrenset skadepotensial som ble funnet.
  • PST jobber for å avklare om 17-åringen har vært alene om forholdet han er siktet for. Han erkjenner ikke straffskyld.
  • Ved 22.30-tida lørdag kveld meldte politiet i Oslo at de hadde funnet en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo. Et større området ble avsperret, og Grønland T-banestasjon ble stengt i en periode.
  • Bombegruppa ankom stedet ved 23-tida lørdag.
  • Klokka 01.28 opplyste politiet at de hadde gjennomført en kontrollert sprengning av gjenstanden.

Kilde: NTB

– Bekymringsfullt at bomben ble avverget av publikum

– Dette forteller oss at det radikaliserte, islamistiske miljøet i Norge fortsatt er i live, og at det fortsatt har ambisjoner, sier Hegghammer.

Han mener det er bekymringsfullt at 17-åringen ble stanset etter at en tilfeldig forbipasserende fattet mistanke og varslet politiet, og at det ikke var et resultat av politispaning.

– Politiet har en veldig vanskelig jobb foran seg. De siste årene har politiet slått ned på det organiserte miljøet. Det betyr at man står igjen med mange i utkanten, folk som er halvveis radikaliserte, og dem er det ganske mange av, sier Hegghammer.

Click here to read the complete article