Til deg som har blitt voldtatt

Vi lider med deg, gråter med deg og på grunn av hvordan samfunnet behandler deg. 

Av Jonatan Alfvén, jobber mot barnesexhandel i India og Nepal via organisasjonen Love nepal i Sverige

Turen med Cinderella (Viking Lines ferje mellom Stockholm og Mariehamn, red. anm.) endte i en tragedie – en ung kvinne ble gruppevoldtatt i en lugar. Tre menn ble dømt til lange fengselsstraffer. Ifølge dommen ble kvinnen lurt inn i en lugar hvor de tre mennene skal ha byttet på å voldta henne. Under overgrepene skal hun til tider ha blitt holdt kvelertak på, ble slått og revet i.

Mennene anket dommen og i lagmannsretten ble utfallet et helt annet. Mennenes forklaringer ble lagt til grunn og denne uken ble det klart at to av mennene ble frifunnet og den tredje fikk straffen redusert til drøye to års fengsel.

Årsaken til den reduserte straffen var at lagmannsretten ikke mente voldtekten var grov. Hvordan i alle dager kan en kvinne som blir slått, revet i, tatt kvelertak på mens man blir voldtatt av tre menn, ikke være utsatt for en «grov» voldtekt? Hva er i så fall en «grov» voldtekt. Og hva skjedde med den to andre mennene som var med i lugaren? Jo de skal kompenseres for sin frihetsberøvelse (fire måneder) med erstatning på 308.000 og 262.000 kroner.

Det var som den kvinnen som ble lurt med og dratt inn i en bakgård i Fredsgatan i Ludvika (by i Dalarna i Sverige, red. anm.). To av mennene voldtok henne etter tur, mens den tredje nøyde seg med å kysse henne og se på. Muligens ble det aldri hans tur, da det her var en kveld mange var ute og når man hørte kvinnens desperate rop om hjelp,og noen kom til unnsetning og hun ble reddet.

Det ble funnet DNA-bevis på sigarettstumper og tre menn ble siden dømt for gruppevoldtekt av kvinnen. Problemet var at det bare var to som hadde voldtatt henne og man fant ikke bevis for hvilke to det var. Domstolen mente alle tre skulle dømmes, man hadde klare bevis og det ble antatt at de hadde handlet sammen.

Click here to read the complete article