To dager gammel jente blant tusenvis som har flyktet fra IS i Mosul

Mange barn er blant de tusenvis av flyktningene som strømmer ut av krigsherjede Mosul hver dag. Den yngste Aftenposten møtte, er bare to dager gammel.

32 år gamle Ziad Tarak og kona Taiser har med seg sin bare to dager gamle datter. Hun er så ung at hun ikke engang har fått et navn.

Aftenpostens medarbeidere møtte den lille familien i Hamam al-Alil-leiren, der det strømmer på med flyktninger som først har gått 6–8 timer og deretter er blitt fraktet 20 kilometer utenfor Mosul.

Går fra hus til hus – inne i husene

IS har hatt som strategi å slå hull gjennom veggene i hus som er inntil hverandre. Med disse hullene kan IS redusere risikoen for å bli truffet av koalisjonens bomber. Men sivilbefolkningen er redd for at koalisjonen skal bombe husene deres etter at IS har laget tunneler der.

– Når IS har laget hull i veggene våre, så må vi ut for ikke å bli bombet, sier de.

Men hullene i veggene ble en velsignelse for den lille familien med den to dager gamle datteren.

– Vi brukte hullene som IS hadde laget i veggene til å få inn noen som kunne hjelpe oss med fødselen, sier 32 år gamle Ziad Tarak og kona Taiser.

Ziads tannrad smiler lykkelig mot oss gjennom et kortklipt skjegg.

– Jeg fikk klippet det på vei inn til flyktningleiren, forteller han.

Tvunget ut av sult

– Til slutt hadde vi ikke noe mat igjen. Vi ble tvunget ut av sult, sier en annen flyktning, Sindus Ahmed, som er mor til fem.

Syv år gamle Rosli sier hun fremdeles har vondt i bena etter den seks timer lange marsjen gjennom natten. Hun og lillesøsteren går i bare sandaler og har fullt av blemmer på tærne.

Hun og alle de andre vi snakker med av flyktningene, forteller at IS ikke ville la dem rømme. De risikerte å bli drept dersom de ble tatt.

Mange av dem som nå flykter fra Mosul, rømmer fra deler av byen som er gjenerobret av regjeringshæren. De må flykte fordi det ikke finnes noe mat. Andre har klart å rømme fra IS-kontrollert område i ly av mørket.

Frykt for IS-medlemmer blant flyktningene

Etter som IS har tapt terreng, har flyktningstrømmen økt, men samtidig har bekymringen for at IS-medlemmer skal snike seg ut blant flyktningene blitt styrket.

Bekymringen har økt særlig etter at den irakske hæren og deres allierte erobret den siste utfartsveien fra Mosul, og byen i realiteten ble stengt av fra omverdenen.

På det meste, den 3. mars, var det 13.000 flyktninger som tok seg ut av Mosul på en dag. Nå regner FN med at cirka 10.000 vil flykte hver dag, opplyser Melany Markham, som er talskvinne for Flyktninghjelpen i Irak.


Flyktninger ankommer leiren utenfor Mosul.

Alle menn ID-sjekkes

Alle menn må gjennom ID-sjekk fordi man frykter at IS-medlemmer skal snike seg ut blant flyktningene.

En mengde sultne og skitne menn sitter på knærne foran de irakske sikkerhetsfolkene. En ung mann i kamuflasjetøy har en svart buff foran ansiktet. Hans oppgave er å gå gjennom mengden med menn og peke ut mistenkte IS-medlemmer.

De som velges ut, må gå frem til en luke i en brakke som står ute på plassen foran mennene.

Click here to read the complete article