Torsdag: 24-åring skutt og drept. Lørdag: Saken vil bli henlagt.

Påtalemyndigheten i Malmö kaster kortene: Det siste drapet i byen vil bli henlagt i neste uke, før etterforskning har kommet ordentlig i gang. Det finnes rett og slett ikke etterforskere som kan gjøre jobben.

Malmöpolitiet kjører på felgen med alle fire hjulene. Annerledes kan man ikke tolke det man hører fra mannen som leder etterforskningen, førstestatsadvokat Pär Andersson: Hvis ikke etterforskningen blir styrket, vil den bli nedlagt. Kanskje allerede mandag – fire dager etter drapet.

– Jag får väl se på måndag om det blir något överhuvudtaget eller om vi skriver av ärendet, säger han til Sydsvenskan.

Natt til torsdag ble en mann funnet hardt skuddskadet ved Munkhättegatan i Malmö. Den tidligere ustraffede, nyss uteksaminerte tannlegen døde kort etter på sykehuset.

Mot normalt skal drapet ikke være knyttet til gjengkriminaliteten i Malmö. Det spekuleres i om 24-åringen kan ha blitt skutt ved en feiltakelse.

Drapet er det tolvte i byen hittil i år. For andre gang på kort tid skjer det at man ikke har nok etterforskere å sette på en drapssak.

Etter årets ellevte drap, i Seved 14. november, slo statsadvokatkontoret alarm om at ingen drapsetterforskere jobbet med saken det første døgnet. 27. november advarte førstestatsadvokat Ola Sjöstrand:

– Krisen i politiet gjør situasjonen i Malmö farlig. Alvorlig kriminalitet forsømmes på grunn av akutt underbemanning. Situasjonen er svært alvorlig. Vi nærmer oss en kollaps når det gjelder etterforskning i Malmö.

Man kan trygt slå fast at kollapsen har inntruffet.

Politiet har et dokument, en manual, som skal følges når man etterforsker drap, den såkalte «mordbibeln». Den anbefaler at en drapssak skal etterforskes av mellom 25 og 30 politifolk. Det er standarden, men den har malmöpolisen ingen sjanse å leve opp til. Etter usedvanlig mange drap og en hardt kritisert omorganisering er det katastrofal mangel på drapsetterforskere i byen.

chefaklagare-par-andersson-2

Tre etterforskere – i stedet for tretti – jobber med det siste mordet i Malmö. Fredag ettermiddag møttes alle som deltar i etterforskningen av drapet på tannlegen for en gjennomgang.

– På mötet fanns polisen som är ansvarig för utredningen och två poliser från kriminaljouren – som inte har utrett grova brott tidigare. Där fanns också en civilanställd och jag själv, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Han som har hand om ärendet – är det en erfaren mordutredare?

– Nej, det är det inte. Hur ska det gå att utreda den här typen av brott om man inte har kvalificerad personal? Det säger sig själv att det inte går.

Dersom ikke etterforskningen forsterkes er det stor risiko for at saken henlegges, sier førstestatsadvokaten. Selv om han mener det ville vært fullt mulig å løse saken – med tilstrekkelig personale. Det er foretatt rundspørring i nabolaget etter drapet, men det er langt fra nok:

– Vad hjälper det om man sedan inte driver på och håller förhör? Tiden är viktig. Det man inte har samlat in under de första 48 timmarna det får man som regel inte.

Pär Andersson leder etterforskningen av  fire drapssaker i Malmö.

– Det är inte en enda av dem där vi har fulltaligt med personal. Det har blivit sämre och sämre, efterhand som personalen tar slut. Men vissa av utredningarna går ganska bra, där är personer häktade och de utredningarna prioriteras. Men ska man lösa de mord som äger rum i Malmö så måste man sätta till personal.

dan.eliasson2

Det brenner under føttene på rikspolischef Dan Eliasson. Han har fått en frist for å snu utviklingen i politiet: 31. desember. Det er 20 dager til.

Ifølge Dagens Nyheter har ledelsen i politiets Region Syd besluttet at Malmö ikke får ekstra ressurser etter det siste drapet. Det hører med til historien at politiforbundet lokalt har uttrykt mistillit til regionpolischefen. Til DN sier Malmös politimester Stefan Sintéus dette:

– Vi tvingas prioritera bland redan prioriterade ärenden, däribland färska mord.

Click here to read the complete article