Trodde ni detta var ett undantag – glöm det

Jag trodde att personnumret visar hur gammal en person är.

Men nu har ännu en ung man av rättssystemet ansetts vara yngre än personnumret visar, och därför fått lägre straff.

Svensk rättskipning är skrattretande.

Den styrs inte av en rättvis fru Justitia, som med ögonen förbundna ser till att alla är lika inför lagen. Det finns i stället en rättskipning för unga män som kommer till Sverige, begår brott och ljuger om sin ålder, och en för alla oss andra.

Domen i Uppsala tingsrätt angående gruppvåldtäkten i oktober visar det än en gång.

Ingen människa kan reda ut vad som egentligen gäller i Sverige angående åldersbestämning av människor utan identitetshandlingar. Det är full hönsgård.

I april slog Socialstyrelsen fast att knäledernas mognad skulle fastställa ålder. En undersökning av tänderna dömdes ut som inte tillförlitlig nog.

I juli tyckte Högsta domstolen att en tandundersökning tvärtom kan fastställa åldern och därmed straffet för dömda unga.

Dagen före julafton fastslog Högsta domstolen att man dock inte kan tvinga någon till denna eller andra undersökningar. Varpå Ygeman föreslog ny lagstiftning.

I väntan på den fortsätter kaoset.

I ett fall i Mariestad tidigare i år påstod en man som hade uppehållstillstånd och var folkbokförd i Sverige med ett tiosiffrigt personnummer som börjar på 96, att han i själva verket var tre år yngre, när han åtalats för våldtäkt. Vips försvann det fängelsestraff han annars dömts till.

Personen i fråga är fortfarande folkbokförd som 20-åring, kan rösta och gå på Systemet. När det gäller brottet han begick dömdes han däremot som 16-åring och fick inget straff alls.

Här kan man tala om parallella världar, där en person kan operera under två helt öppna och officiella identiteter. En som ger fördelar i det sociala livet, en helt annan som ger fördelar i rättssystemet.

Om ni trodde att detta var ett undantag så glöm det.

Precis samma sak händer i Uppsala tingsrätts dom mot de fem tonårspojkar från Afghanistan som grovt våldtog en yngre pojke i Uppsala i oktober.

Alla har en ålder fastställd i det svenska systemet, om än inte alla tio siffror eftersom de nyligen kommit hit och ingen av dem har uppehållstillstånd. En av dem har ett personnummer som börjar med 98 och visar att han är 18 år.

Men han säger själv att han är 17. Och det gäller, säger Uppsala tingsrätt, eftersom ingen i rättssalen har påstått något annat, inte ens åklagaren.

Varför åklagaren gjorde denna miss vet jag inte. Straffvärdet för den unge mannens brott, grov våldtäkt och barnpornografibrott, är sex års fängelse för en vuxen.

Nu får han ett år och tre månaders ungdomsvård.

Click here to read the complete article