Turkiet slopar åldersgräns för sex

Turkiska författningsdomstolen har röstat igenom en ändring av sin sexuallagstiftning.

Tidigare har det varit olagligt att ha sex med barn under 15 år – men det är det inte längre.

Nu ska det räcka med samtycke för att räknas som myndig.

Turkiska författningsdomstolen har röstat för att avskaffa lagen som i dag gör det olagligt att ha sex med barn under 15 år. Beslutet antogs med en knapp majoritet med sju röster mot sex och togs upp efter att de tvingades ta ställning till en lagtolkning i en lägre instans som fastslagit att barn mellan 12 och 15 år bör räknas som sexuellt myndiga.

”Lagen måste skilja mellan ett fyraårigt barn och en fjortonåring, som kan förstå innebörden av sexuella relationer och kan ge sitt samtycke”, står att läsa enligt DN.

Beslutet har mött stor kritik

Beslutet har redan väckt stor ilska bland akademiker och kvinnorättskämpar som flaggar för att beslutet kommer att leda till att sexuella övergrepp på barn går ostraffade.

– Det här beslutet kommer att leda till oönskade äktenskap. Människor kommer att kunna kidnappa och våldta barn, gifta sig med dem vid en tidig ålder och hindra dem från att gå till skolan. Vi ser nu över om vi kan få dem att upphäva beslutet, säger Canan Güllü, ordförande för turkiska kvinnoförbundet TKDF, till Hürryiet Daily News.

Hon menar att om de måste så kommer de att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.

Hon får medhåll från Bahar Gökler, ordförande för en organisation som arbetar för att förhindra övergrepp mot barn:

– Först och främst är alla individer under 18 år ett barn enligt internationella konventioner. Att försöka söka samtyckte med ett barn när det handlar om sexuella övergrepp är helt uteslutet.

Click here to read the complete article