Våldtäktsrekord i Eslöv – i all tysthet

ESLÖV Fler våldtäkter än på tio år, 22 stycken, polisanmäldes förra året i Eslöv. I två av fallen var gärningspersonen inte känd av offret – vid ett av tillfällena ska våldtäkten ha ägt rum utomhus, vid det andra inomhus. Polisen har valt att inte lämna ut några uppgifter alls om anmälningarna.

Året före, 2015, polisanmäldes tolv våldtäkter i Eslöv, 2014 var det 17 och 2013 var det 13 anmälda våldtäkter.

De flesta anmälningarna rör fullbordade våldtäkter inomhus, där det namnges en misstänkt gärningsman.

Våldtäkter som har skett i den egna bostaden utgjorde hälften av de anmälda, elva stycken. Antalet tidigare år har legat på fem så det är mer än en fördubbling både 2015 och en 2014.

En kvinna kan anmäla flera våldtäkter samtidigt men man upprättar då olika anmälningar.

Inte i något fall har information om ärendena givits vid den dagliga medieinformationen i Eslöv, eller av andra instanser inom rättsväsendet.
Kommunpolisen Mats G Odestål, som oftast är den som håller i den dagliga informationen i Eslöv, säger till Skånskan att han inte har kunnat komma åt anmälningarna i polisens datorsystem.
Han har inte heller fått några propåer från sina chefer om att informera om våldtäkterna.

Detta är helt i sin ordning, enligt Robert Loeffel, pressansvarig vid polisens Region Syd.

Robert Loeffel berättar att de flesta polisanmälningar som gäller sexualbrott per automatik sekretessklassas genom åtkomstskydd.
Men även andra grova brott, som mord och dråp, beläggs med sekretess.
– Det är när det är känsliga ärenden och med ett stort hänsynstagande till målsäganden, och för att inte obehöriga ska vara inne och läsa i utredningarna, förklarar Robert Loeffel.

Åtkomstskyddet innebär att bara polispersonal som klassats som behörig av polisens eget så kallade verksamhetsskydd kommer åt uppgifterna om dessa brott i systemet.
De poliser som får läsa om brottet kan vara förundersökningsledaren i ärendet eller i ett närliggande ärende, vissa andra chefer samt de poliser som jobbar med utredningen.
De poliser som har till uppgift att informera media om dagens polisanmälningar räknas inte som behörig personal, och kommer således inte åt uppgifterna.

Click here to read the complete article