Viktig melding, ikke lytt på radio

Politikere uten visjoner bygger DAB.

Norske politikere har har bestemt seg for å gjøre 15 millioner FM-radioer helt ubrukelige. Det er en dårlig idé.

Tvangsdigitaliseringen av radionettet er ingen teknisk diskusjon. Det er en pinlig oppvisning i visjonsløs nasjonsbygging.

Politikere med visjoner bygger framtida

Visjonære statsledere sørger for å gjennomføre store infrastrukturprosjekter som kommer fremtidige generasjoner til gode. Det krever mot og langsiktighet, og evne til å se gjennom kortsiktige gevinster og snevre interesser.

Isteden har politikerne latt radiobransjen få bestemme hvordan vi skal lytte til radio i framtida. Det måtte gå galt.

Det er ikke så ille at pengene til DAB nettet er bortkastet. Kostnaden til selve nettet var bare på en milliard. Vi er jo vant til dette nå. Våre politikere pleier å gå seg bort i komplekse, gammeldagse og dyre løsninger når de skal forholde seg til teknologi.

Walkie Talkie til seks milliarder

Som da vi brukte 600 millioner kroner på Flexus-kortet, bare for å finne ut at det var en dårlig ide å bygge igjen kollektivtransporten i Oslo med bommer og plastkort når alle lurte på hvorfor man ikke bare kunne betale billetten med mobilen.

Eller når politikerne lot seg lure til å bygge et eget nasjonalt nødnett til seks milliarder kroner som i praksis gir etatene en skikkelig god walkie talkie. Helt meningsløse, og helt forutsigbare feilinvesteringer.

De bortkastede kronene i hjemmet er litt mer irriterende. Radioen i dusjen, i bilen, klokkeradioen og den du hadde innebygget i kjøkkenskapet vil slutte å virke. Du må bytte ut din valnøttkledde Tivoli med en plastradio du aldri helt blir venn med.

Men det er også til å komme over. Livet går videre. Du lærer deg nye måter å tenke på. Du lærer deg å restarte radioen, å programmere den på nytt når du beveger deg. Å lade den oftere. Å tape over det irriterende lysende displayet på nattbordet.

Internett over alt

Hadde vi hatt visjonære politikere, ville de brukt anledningen til å bygge infrastruktur vi har bruk for. Akkurat nå er det én ting vi trenger. Internett over alt alltid. Vi har ikke det. Vår kommunikasjon med omverden vil gå fra å være hovedsakelig internettbasert til å være kun basert på internett.

Det krever fiberkabler i hver eneste bygd. Og det krever mobilnett med flere master, bedre dekning og raskere data. Også der det ikke er lønnsomt.

Da nytter det ikke å regne på lønnsomheten i den siste mila med dekning, men å forstå verdien i å være en nasjon som alltid har tilgang til et høyhastighetsnett som graviterer mot å bli gratis i bruk.

Click here to read the complete article